Sebze ve meyvelerde bulunan renk verici öğeler çok güçlü antioksidan özelliktedir. Bu nedenle günde 5 değişik renkte sebze ve meyve tüketimi gereklidir.
KIRMIZI
Domatese kırmızı rengini veren likopen, birçok kanser türüne karşı koruyucudur.
MOR-KIRMIZI
Nar, mürdüm eriği, çilek, böğürtlen gibi mor-kırmızı renkli meyveler
çok güçlü antioksidan özelliği taşıyan flavanoidlerden zengindir.
Dolaşım ve sinir sistemine olumlu etkileri vardır.
YEŞİL
Yeşil renkli sebze ve meyvelerde bulunan klorofil, hücre yenilenmesinde
önemli rol üstlenir. Ayrıca içerdiği diğer mineraller sayesinde de
vücudun elektrolit dengesi sağlanmış olur.
SARI-TURUNCU
Sarı-turuncu meyve ve sebzelerde beta karoten dediğimiz A vitaminin
öncü maddeleri vardır. A vitamini gibi çok güçlü antioksidan etkileri
bulunur.
BEYAZ
Elma, armut, karnabahar, kereviz, pırasa gibi beyaz sebze ve meyveler
içerdikleri çözünebilen lifler ve antioksidan özellikteki ögeler
sayesinde detoks diyetlerinin vazgeçilmez besinleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder