Geçen gün televizyonda bir bitki uzmanının konuşmasına rastladım. Mucize bir bitkiden söz ediyordu. Doğal bir tatlandırıcı, hem kalorisiz hem de şeker hastalarının da güvenle kullanabileceği birşey. Adı: ŞEKEROTU!
Daha önce hiç duymamıştım bu bitkiyi, nasıl oldu da kaçırdım ben bunu... Programdaki uzman, bitkiyi mikrodalga ya da tavada kavurabilirsiniz diyordu fakat tam olarak nasıl kullanılacağını anlamamıştım. Bugün biraz araştırma yaptım, işte sonuçlar:
Mucize Tatlandırıcı: Stevia rebaudiana
Kalorisiz ve yan etkisiz olması nedeniyle geleceğin tatlandırıcısı olarak tanımlanan bitki.
Yaprakları şekerden 30 daha tatlı olan stevia rebaudiana, şeker otu olarak da bilinir. Kalorisiz ve yan etkisiz bir tatlandırıcıdır.
Stevia rebaudiana, aslen Paraguayda yetiştirilen bir bitkidir. Günümüzde birçok ülkede suni tatlandırıcıların yerine kullanılmaktadır. Stevia yaprakları hem tazeyken, hem de kurutularak tüketilebilir.
Taze olarak tüketilmesi istendiğinde, yeşil yapraklar her türlü sıcak içeceğin içine atılarak tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kurutularak tüketilmek istendiğinde ise, koparılan yapraklar karanlık ve rutubetsiz bir yerde kurutulur. Ardından kuru yapraklar öğütülerek toz haline getirilir. Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Şeker Otu ile bri çok yemek, tatlı, pasta pişirilebilmekte. Şeker Otu 300 C üzerine kadar ısıya dayanabilmekte.
- Birçok araştırma yapılmasına rağmen her hangi bir yan etkisine rastlanmamış.
- Şeker Otunun başlıca üreticileri Paraguay, Brezilya, Japonya ve Çin.
- Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat daha tatlı. İşlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 200-300 kat daha tatlı.
- Şeker otu, yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmekte.
- Şeker otunun kalorisi yok.
- Şeker otu kan şekerini arttırmıyor.
- Şeker otunu şeker hastaları kullanabilir mi sorusunu, hastaların uzman kişilerin/doktorların gözetiminde olmaları kaydı ile kullanabileceğini, doktorunuzun şeker otu kullanımına izin vermemesi durumunda, neden izin vermediklerini destekleyen araştırmalar hakkında size bilgi vermesini kibarca rica etmenizi isteyerek cevaplıyorlar.
- Tamamlanan iki araştırma sonucuna göre şeker otu dişlere zarar vermiyor. Plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu, hayvan deneyleriyle gösterilmiştir.
- Şeker otundan kendi başıma öz üretmem mümkün mü?
- Evet. Taze veya kurutulmuş şeker otu yapraklarını kullanarak bir öz üretebilirsiniz. Bir miktar (ne kadar belirtilmemiş) şeker otu yaprağını veya kurutulan yapraklardan elde edilen tozu, brandy veya viski gibi bir alkol içinde 24 saat bekletin. Yaprakları süzdükten sonra alkolu kaliteli su ile seyreltin. Elde ettiğiniz sıvıyı kısık ateşte kaynamasına izin vermeden ısıtın. Isınma ile alkol buharlaşarak sıvıdan uzaklaşacaktır. Şeker otu özü, kaliteli bir su ile de hazırlanabilir fakat şeker alkolde daha çok çözülecektir. İstenirse şurup kıvamına geliceye kadar kaynatma yapılabilir.
merhaba blogunuzu sımdı buldum .bende dıyetteyım ve bırcok lıoght tarıfım var:)sıksık gorusmek ısterım.sımdı blogunuzu gezıntıye cıkıcam ve tabııkı ızlmeye alıcam.sevgıler:)
YanıtlaSilbuu arada ben stevya kullandım .mıgrosta satılanlardan mor pakettekıler.tadı hosuma gıtmedı.esanslı bır tadı var.ama bu stevyanın bır cok farklı marka altında uretılenı var umarım tadı guzel olanı bulursunuz:)
merhaba yorumunuz ve tavsiyeniz için teşekkürler :) bugün gördüm yazdıklarınızı, neyseki çok uzun zaman geçmemiş :) Ben tatlandırıcı ya da şeker kullanmıyorum, yani çayı, kahveyi şekersiz içiyorum ama kullananlar için sanırım bu şekerotu epey faydalı. Hazır tatlandırıcılardan çekiniyorum açıkçası. Light tariflerinizi bekliyorum! :)
YanıtlaSilmerhaba :)sana bırrrsuruuuu lıght tarıf verecegım canım .azımle yolumda devam edıyorum .tarıfler blogumda var.beklıyorum senı.sıksık goruseklım ınsallah sevgıler:)
YanıtlaSilhttp://tatlczeynep.blogspot.com/search/label/LIGHT%20TAR%C4%B0FLER